Vaktel

Vaktel er den minste av hønsefuglene, omtrent på størrelse med stær. Den er den eneste av hønsefuglene som er en utpreget trekkfugl. Størrelsen og den brunspraglete drakten gjør den vanskelig å oppdage, unntatt om våren når hannen oppvarter hunnen med sitt klare parringsrop. Vaktelen er meget vanskelig å skremme opp og forlater nødig den sammenkrøkete stillingen og tar ikke til vingene før man nesten tråkker på den.
Vaktel er, som andre hønsefugler, greie å ale opp. De fôres opp med naturlig, næringsrikt fôr.
Vaktelkjøtt er saftig og velsmakende og smaker en mellomting mellom vilt og kylling.
Vakteleggene er brunspraglete og bare 1/5 så store som de vanlige hønseeggene, vaktelen legger i gjennomsnitt 1,4 egg om dagen.
Tenk deg en lilleputt egg & bacon, et lite speilegg, eller kokte som snacks. Hardkok da eggene, server dem med skallet på, lune eller kalde. Fjern skallet og ”dypp” i grovt salt. Eller server dem som en forrett, for eksempel på salat, med rødløk og sort kaviar!
Koketider vaktelegg: Bløtkokt 1 ½ - 2 min. "Smilende" 2 – 2 ½ min. Hardkokt 3 min.