Minigris

Minigris er ikke en spesiell griserase, men en samlebenevnelse for griser som er avlet spesielt med tanke på ikke å bli særlig store. De veier normalt mindre enn 80 kg, men noen blir over 100kg og da kan man jo undre seg over at de blir kalt minigris.

Det finnes flere typer som går under begrepet minigris: Kanadisk minigris som de som bor her på Bergvang, swedish white og hengebuksvin. Forskjellen på disse rasene er først og fremst størrelsen. Kanadisk minigris blir 10-30kg, swedish white blir som regel 30-50kg og hengebuksvinet rundt 80-130kg.

Kanadisk minigris er en minigrisrase/variant som oppsto i Canada og primært brukes som kjæledyr. Rasen ble opprinnelig krysset fram fra fire ulike grupper av småvokste vietnamesiske hengebuksvin og andre småvokste griseraser. De lever i 10-15 år.

Minigrisene er smarte og lette å dressere. De kan læres til å gå i bånd, bli husrein og mye mer og enkelte har faktisk deltatt på dressurkurs for hunder med grisen sin. Her på Bergvang har Ola og Marthe lært seg å sitte, men får ellers lov til å boltre seg med sine andre hobbyer, som å grave, tygge på røtter og lage reir.

Griser er som kjent matvrak og spiser det meste av det de kommer over. En minigris kan spise frukt, grønnsaker og brød, men det er bare vomfyll og inneholder ikke noe proteiner eller fett. Proteiner er livsviktig for å forebygge og vedlikeholde muskler.